Dietetyk Aleksandra Musialska z Gorzowa Wielkopolskiego

Budyniowa owsianka z prażonym jabłkiem i wiśniami.

sty 10, 2022 | Blog, Przepisy

Śniadanie do jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Warto zadbać, aby było sycące i rozgrzewające. Dobrze skomponowany pierwszy posiłek daje energię do działania i nie pozwala poddać się zimowej chandrze! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 15 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 łyżeczka miodu/ksyliotlu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • jabłko,
  • mrożone wiśnie,
  • orzechy,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Płatki zalej mlekiem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wchłoną praktycznie cały płyn i bardzo mocno zgęstnieją. W kubku wymieszaj proszek budyniowy z wodą. W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę i upraż w garnuszku. Do gotowych płatków wlej masę budyniową i zagotuj, mieszaj energicznie. Wyłóż owsiankę do miseczki, dodaj aromat waniliowy, słodzidło i wymieszaj. Na wierzch dodaj jabłko, wiśnie, orzechy i posyp cynamonem.

SMACZNEGO😋!

Najnowsze artykuły

Zapisz się do naszego newslettera, bądź na bieżąco